Läder är ett naturmaterial

Det vanligaste lädret kommer från kor, kalv, lamm, get och gris, men även från älg och ren m.m.

Läderlära

Läder tillverkning (garvning) är ett av de äldsta yrkena. Redan för 6 – 8,000 ! år sedan började man att ”garva” läder.

Om man inte behandlade hudarna så började de snart att ruttna och lukta illa.

Ett av de första sätten att ”garva” skinn på, var att man använde skinn som väggar och tak i bl.a kåtor. Röken från eldstaden garvade skinnen och ökade deras motståndskraft mot nedbrytning och förruttnelse.

Vegetabilisk garvning – denna teknik av garvning uppkom genom att skinnhudarna las i en vattenpöl under eller vid ett träd där det fanns bark och löv i pölen, som gav ifrån sig naturliga ämnen som garvade skinnen. I dagens moderna vegetabiliska garvning är det fortfarande främst extrakter från träden kastanj, querbracho, mimosa & tara som används.

Vegetabilisk garvning är som sagt en gammal typ av lädertillverkning, som fortfarande är en långsam process.

”Recepten” och kvantiteter av extrakter mm är en välbevarad hemlighet hos garvaren, och är resultatet av en långtids och försiktig blandning av extrakter, kemikalier, kultur och kunskap, genom åren har ärvts genom generationer.

Kromgarvning – forskningen inom kemi gjorde stora framsteg under 1800-talet. I mitten av 1800-talet upptäckte man kromets fördelar och förmåga att garva läder.

I början av 1900-talet började man att kromgarva läder industriellt. Nu för tiden är det bara tillåtet att garva med krom 3, krom 6 är totalförbjudet i hela världen.

Läder delas upp i två delar – narv- & spaltläder. Narvläder är den fina delen (narvsida = hårsida) alltså den yttersta delen av huden. Spaltläder är den undre delen av huden, när man har ”skalat” av narvlädret.

Narvläder kan man ytbehandla på olika sätt:
– Anilinfärgning som gör att lädret behåller en naturlig yta, vilket gör att lädret kan andas och åldras med tiden. Detta läder har en läderkänsla som är mjuk och härlig, sköts den på rätt sätt är det nästan livslångt, det är tyvärr känsligt eftersom det inte har någon ytbehandling.

– Semi-anilinfärgning har en liten ytbehandling, vilket gör lädret tåligare, men fortfarande med en mjuk och härlig känsla.

– Täckfärgning har en heltäckande yta, som även döljer många fel och sår mm i lädret. P.g.a sin yta är detta läder mer tåligt och lätt att torka rent, men det tappar också mycket läderkänsla och mjukhet.

– Läder/skinn – vad är skillnaden? Ingen egentligen, läder är lite tjockare (1,5 mm +) – som till träskor, skärp och hund/häst

Skinn är garvat mjukare och smidigare som till kläder, plånböcker, väskor och möbler mm

Lädermått

Läder mäts i kvadratfot (kvf), (1 kvf = 30,48 x 30,48 cm – ursprung: ½ aln = 2 kvarter = 12 tum, 1 tum = 2,54 cm x 12 = 30,48) eller kvadratmeter (m2) 1 m2 = 10, 764 kvf, eller 0,0929 m2 = 1 kvf

Italienskt mått (p.g.a. mindre fötter)
1 m2 = 11,11 kvf, eller 0,09 m2 = 1 kvf (30 x 30 cm)